Ladányi Bojli

Switch to desktop Register Login

Bányatavi horgászatok a Viharsarokban

Az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején a kedvenc vizeim közé tartoztak a kavicsbánya tavak, melyek a nagy mélységeikkel, hatalmas méreteikkel, kagylópadjaikkal, meredek töréseivel és nem utolsó sorban gigantikus méretű halaival elvarázsoltak.

5

Miután 2001-től elindultak Magyarországon a bojlis, pontyfogó versenyek, egyre kevesebb időm jutott kedvenc vizeim meghorgászására, mivel minden szabadidőmet elvitte a versenyre történő felkészülés és maga a verseny. Tíz év kőkemény versenyzés, számtalan sikert és győzelmet követően viszont visszább vettem a tempóból, ezáltal hirtelen „rengeteg szabadidőm” lett. Na jó! Ez nem teljesen igaz, de akkor is végre odamehettem horgászni ahová akartam! Ennek köszönhetően idén végre eljutottam a Viharsarokba, azon belül is a Lőkösházi kavicsbánya tóra. Gellén Attila és László Tibor meghívásának köszönhetően egy fogásokban és kalandokban bővelkedő horgászhetet töltöttem el Lőkösházán, a vízparton.


A Lőkösházi kavicsbánya tó bemutatása
A lőkösházi kavicsbánya tóra érkező horgászokat kiváló természeti környezet, végtelenül nyugodt körülmények és halban gazdag vízterület fogadja. Dél-kelet Magyarországon, a román határtól pár száz méterre található kavicsbánya tó komoly fogási lehetőséget kínál a nagyhalra vágyó horgászoknak. Erre szinte minden feltétel adott, hisz ideális lehetőségek vannak a tóban arra, hogy a halak matuzsálemi kort, és ezáltal komoly súlygyarapodást érjenek el. Rengeteg kecskekörömkagyló található a vízben, melyek a magas fehérjetartalom miatt ideális táplálékai a pontyoknak. Az átlagmélység 10-15 méterre tehető, de találkozhatunk akár 20 méternél nagyobb mélységekkel rendelkező gödrökkel is. A tóval történő ismerkedés, radaros helykeresés során fantasztikus víz alatti világ tárulhat a szemünk elé. Meredek törések, komoly kiemelkedések, víz alatti platók váltogatják egymást, nyújtván ezáltal remek táplálkozási területeket és kiváló búvóhelyeket is egyben a halaknak. Különlegessége a Lőkösházi kavicsbányatónak, hogy szinte minden hal természetes úton szaporodik benne, s ez alól nem kivétel a ponty és az amur sem. A tavaszi nagy vízállást követően, mikor a víz eléri a 19-20 fokot, tömegével tódulnak ki a halak az elárasztott füves területekre, hogy megkezdjék szokásos éves nászukat. Az eredmény országosan is példátlan, hisz a nyár végére hatalmas csapatokban úszkálnak a vízben a különböző fehérhal ivadékok, de még a pontycsemeték is.


A behordásos horgászat alapjai
Lőkösházán a meredek törések, az akadók és a kecskeköröm kagylók miatt igazából csak a behordásos horgászatnak van létjogosultsága, különösen abban az esetben, ha nagyhalas horgászatról van szó. Az alapokkal nem árt tisztában lenni, komoly gondot kell fordítani a felszerelés kiválasztására és a behordásos horgászat technikájára.
- Csónak nélkül elképzelhetetlen a behordásos horgászat, tehát erről feltétlenül gondoskodni kell. A mobilitás miatt nem árt, ha kisméretűre összehajtogatható, kevés helyet foglaló gumicsónakot fogunk be erre a feladatra. A Zodiac 310-es gumicsónakom már közel tíz éve szolgál, s eddig tette mindezt mindennemű gond és hiba nélkül.
- A radar talán a legfontosabb része a felszerelésnek, e nélkül csak az ismeretlenbe engednénk le a végszerelékünket és a csalinkat.
- A horgászat megkezdése előtt, a radar segítségével alapos és részletes meder-feltérképezést végezzünk el annak érdekében, hogy a legjobb horgászhelyeket találjuk meg.
- A vízen történő közlekedés képzeletbeli lelkét a csónakmotor adja meg. Ha meghibásodik, vagy esetleg a vízen haladva elromlik, akkor bizony kellemetlen szituációba kerülhetünk
- Kisebb méretű pontymatrac és nagyméretű merítő szák mindig legyen a csónakba
- A csónakból történő fárasztások befejezését követően, hogy időt spóroljunk és az akkumulátort is kíméljük, mindenképpen a csónakban csalizzunk újra. Éppen ezért tartalék ólom, etetőanyag, csalis bojli, fűzőtű és stopper mindig legyen kéznél.


1

A nagy nyári melegben elképzelhetetlen lett volna a sátorban az élet, ha a hátsó szúnyoghálós ablakoknak köszönhetően nem lett volna huzat benne


2

A csónak alapfeltétele a behordásos horgászatnak


3

A radar jeladóját mindenképpen a csónak hátuljára, a motor mellé szereljük fel


4

A legújabb halradarom már a modern technika vívmánya, hisz olyan technikai újdonsággal van ellátva, hogy a víz alatti világról tökéletes panorámaképet kaphatok kézhez. Ezt a StructureScan jeladónak köszönheti, melynek a felszerelése nem egyszerű mutatvány, de megéri a fáradságot, hisz hihetetlen jó képeket fog nyújtani a meder feltérképezések során


5

Hogy a sok kisponty támadását kivédjem, gigaméretű, nem egy esetben 40-50 mm-es bojlikkal is csaliztam


6

Nagyon sok nyurga ponty él a Lőkösházi kavicsbánya tóban, melyeknek a kifárasztása a nagy mélységeknek köszönhetően nem egyszerű feladat


7

A sikeres horgászatok érdekében fontos, hogy alaposan készüljünk fel a végszerelék összeállítására és a csalizásra


8

Mivel nagyhalra igazából csak a törésoldalakon, azon belül is a 8-10 méter mélységekben van esélyünk, nagyméretű, lapos, rücskös felülettel rendelkező ólmokat kell kiválasztani a horgászatokra. Ezek megállítják a végszereléket, a törésoldalban megakadályozzák a legurulását


9

Nyugodtabban fejezhetjük be a fárasztásokat, ha „ólom elhagyós” végszereléket alkalmazunk a horgászataink során


10

A golyó alakú bojlik mellett nem árt kipróbálni a kocka vagy téglatest formájú bojlikat is. Az újdonság erejével hathat a pontyokra!


11

Nem egy esetben 6-8 cm-re is eltávolítottam a csalit a horogtól, annak érdekében, hogy megvédjem a csalit a kispontyok támadásaitól. Nem mindig jártam sikerrel!


12

30-35 cm-es előkehossz alkalmazása ajánlott, de elmehetünk akár a 70 cm hosszig is


13

A kavicsbánya tavakon etetni csak keveset szabad, s ez különösen igaz Lőkösházára. A sok etetés csak behúzza a kispontyokat, de ha PVA zacskó segítségével koncentráljuk az etetést a csali körül, akkor nagyobb lehet az esélyünk egy-egy szebb ponty kifogására


14

A legnagyobb kifogott pontyom ez a 15,3 kg-os tükörponty volt, mely nem volt ismeretlen a házigazdák előtt. Danika néven üdvözölték a duci tükröst!


15

Vendéglátóim mindenben a segítségemre voltak, vendégszeretetüknek és helyismeretüknek köszönhetően nagyon jó horgászatban volt részem


16

Bár 20 kilón felüli pontyot nem sikerült fognom Lőkösházán, de ami késik, az nem múlik!


Ladányi Tamás

TomBojli Copyright. Minden jog fenntartva.

Top Desktop version