Ladányi Bojli

Switch to desktop Register Login

A harcsa fárasztása és visszaengedése

Sokan azt gondolják, hogy a harcsázás eredményességének az egyik legfontosabb biztosítéka az, hogy olyan vízen horgásszunk, ahol sok harcsa él. Bizony valóban fontos ez, nem árt ha egy ilyen helyen horgászunk, de azért tisztában kell lenni a harcsafogás trükkjeivel, ismerni kell a harcsát ahhoz, hogy sikerrel horgászhassunk rája.

17

Az Ebró talán egy kissé megkönnyíti a helyzetünket, mivel ha tudjuk, hogy hol vannak a jó harcsázó helyek, akkor egy nagyon fontos lépéssel már közelebb kerülhetünk a harcsa kifogásához. Viszont sokan nem törődnek pár nagyon fontos tényezővel, melyek nem csak a horgásztúra végkimenetelét illetően, hanem a harcsa jövője szempontjából is figyelmet érdemel. Ezek a harcsa fárasztása, a kifogott hallal történő megfelelő bánásmód és a visszaengedés.

1

Megfelelő helyismerettel, egy jó csali alkalmazásával akár 60-70 kg-os harcsákat is foghatunk az Ebrón


2

A harcsa kifogása egy életre szóló élmény, de egy jól elkészített fotó emléket is állít a küzdelemnek

A harcsa sikeres kifárasztása
A harcsa fárasztása tulajdonképpen már a kapáskor elkezdődik, ez az első fázisa az egész akciónak. Szinte kivétel nélkül brutális, elementáris erővel indul el az első pillanatokban, nem kímélve ezáltal a felszerelésünket sem. Egy nem megfelelően rögzített horgászbotot könnyedén elröptethet ilyenkor a vízbe. A bevágás más halra történő horgászathoz képest különösen kemény kell, hogy legyen. A horognak csontba, a kemény szájba kell behatolni, és pedig mélyen! Ha nem hatol be az öbléig, akkor a horog sokkal inkább ki van téve a deformálódásnak, kinyúlásnak. Minél komolyabb példányt sikerül akasztanunk, általában annál lomhábban, komótosabban indulnak meg. Miután megvan a megfelelő kontaktus a megakasztott harcsával, azonnal csónakba kell szállni, s minél előbb föléje kell érni. Amíg fölötte nem vagyunk a csónakkal, addig felesleges terhelni, mert csak még nagyobb erővel fog menekülni előlünk. Az igazi küzdelem tulajdonképpen csak akkor kezdődik el, amikor már fölötte állunk, maximálisan, szinte a bottörésig terhelni nem kezdjük.

13

 A harcsát az egész fárasztás folyamán nagyon keményen kell terhelni

 

14

 Ha már egyszer felhúztuk a felszínre és megmutatta magát, hamarosan következhet a csónakba emelés


Folyamatosan kell terhelni a harcsát, egy pillanatra sem szabad lazítani, mindig éreztetni kell vele, hogy kemény ellenféllel van dolga. Ha nem így cselekszünk, a harcsa valószínűleg sohasem fárad el, s előbb-utóbb akár kényelmetlenné is válhat a harcsával folytatott küzdelem. A fárasztás során a harcsa nem egy esetben „fejre áll”, ilyenkor farkával ostorozza a zsinórt, ami a horgászboton erőteljes rántgatásokban mutatkozik meg. Ilyenkor szokta összekenni nyálkával a zsinórt. A fárasztás utolsó fázisban a hal buborékokat enged ki magából, s ez már biztosan jelzi a küzdelem végének közeledtét. Ha észleljük ezeket a víz felszínén jelentkező jeleket, akkor lassan készülődhetünk a harcsa kiemelésére. De nagyon óvatosan bánjunk vele, hisz minden pillanatban képes bevetni rafinált trükköket a szabadulása érdekében. Még ilyenkor is tartogat őkelme meglepetéseket a gyanútlan horgász számára, csak akkor szabad a kiemelést megkísérelni, ha a harcsa fejét megérintve a hal már nem mutat ellenállást. A harcsát, más halakhoz képest különösen könnyen meg lehet markolni kézzel. Előnyös, ha ezt kesztyűben tesszük, de szabadkézzel sem biztos, hogy az összes bőrt lehúzza az ujjunkról, ha rendesen kifárasztottuk. A harcsa csónakba történő beemelése csak az első pillanatokban nehéz, ha már átbillentettük a csónak peremén a fejét és a hasát, akkor simán becsusszan a teste után a farka is.

15

Mielőtt a harcsát megragadnák, egy-egy fejre történő "koppintással" győződjünk meg arról, hogy az ellenfelünk valóban megadta-e magát


16

Ne használunk vágóhorgot, kézzel is biztonságosan csónakba lehet emelni a harcsát!


A biztos jövő záloga, a harcsa visszaengedése
A „Fogd meg és engedd vissza” elmélete az elmúlt évtizedben magától értetődő volt az Ebrón. Ezt a tényt csak erősítette, hogy a helyi, spanyol horgászok nem igazán értékelték a harcsát, pontyot és a süllőt, szinte abszolút nem horgásztak rájuk. Az utóbbi években viszont kicsit változott a helyzet, a Spanyolországban dolgozó, különböző nemzetiségű vendégmunkások kíméletlenül leölik és elhordják a kifogott halakat. Ez nagy baj, hisz ha a folyamatot nem lehet leállítani, akkor könnyen a Pó folyó sorsára juthat az Ebro, komoly, akár visszafordíthatatlan károkat szenvedhet a halállománya. Ha azt szeretnénk, hogy gyermekeink, unokáink is ugyanúgy élvezhessék e csodálatos folyó bőséges halállományát mint mi, akkor lépéseket kell tenni nekünk és a spanyol illetékeseknek is a halak védelmében. A halak visszaengedésével megvédhetjük a szaporodni képes felnőtt állományt, s az utódjaikkal biztosíthatjuk a horgászati jövőt az Ebrón.

3
A legszebb fényképeket a harcsáról éltető elemében, a vízben lehet elkészíteni


4

A vízben teljes pompájukban megtekinthetjük a hatalmas harcsákat


5

Általában nem árt egy társ segítsége a hatalmas méretű harcsák kifogásához, s ezért illik is egy közös fotót készíteni


Természetesen a halak visszaengedése nemcsak a pontyra érvényes, ez a harcsára is vonatkozik. Ez a hal is megérdemli a kivételes bánásmódot, hisz ugyanolyan felhőtlen szórakozást nyújthat számunkra, mint a ponty, vagy akár más halak. Persze a visszaengedéshez megfelelő bánásmód is kell, hogy a harcsa túlélje a parton eltöltött időt és a visszaengedést követően életben is maradjon. Éppen ezért nézzünk pár nagyon fontos tényezőt, melyek figyelembe vétele ajánlott a harcsa visszaengedése előtti pillanatokban.
- Feltétlenül nélkülözzük a vágóhorog használatát a harcsa csónakba emelése során. Nem szabad felesleges sérüléseket okozni a harcsának, ha kézzel is ugyanolyan biztonsággal megragadhatjuk!
- A parton ne a kövek közt, a földön tartsuk a kifogott harcsát. 2-3 kímélő matrac, vagy akár a mérlegelő zsák már alkalmas arra, hogy megvédjük a sérülésektől.

6

A harcsa visszaengedése előtti pillanatokban a vízben még nagyon szép fényképeket készíthetünk


7

A felesleges sérülések elkerülése miatt, a pontyhoz hasonlóan a harcsát se a földön, a köveken mozgassuk, emeljük


- A kapitális méretű, 40-50 kilón felüli harcsáknál a legnehezebben kivitelezhető feladat a mérlegelés. Nem egyszerű ezt a műveletet előkészíteni, csak speciális, direkt a harcsáknak készített nagyméretű mérlegelő zsákban végezhető el. Nem árt, egy legalább 100 kilós értékig mutató mérleget is beszerezni, mivel az Ebrón hatalmas harcsák élnek, nem ritkák a mázsa közeli fogások sem.

8

A harcsa mérlegelését megfelelő méretű mérlegelő zsákban végezzük el

 

9

A horgászboltokban kapható már több mit 2 méter hosszúságú, sok füllel ellátott mérlegelő zsák, melyben gond nélkül megmérhetjük akár a mázsás harcsákat is


- A visszaengedés előtt addig tartsuk meg, fogjuk vissza harcsát, míg elég erős nem lesz ahhoz, hogy magától induljon el, csusszanjon ki a kezeink közül és gond nélkül tűnjön el a mélyben.

10

A harcsa visszaengedése a vízben kézből is történhet…,


11

… de akár a nagyméretű mérlegelő zsákból is elengedhetjük…,


12

… s ha lehetőségünk adódik rá, akkor a társunkkal közösen is elvégezhetjük ezt a nemes feladatot


Ladányi Tamás

TomBojli Copyright. Minden jog fenntartva.

Top Desktop version